Guvernul urmează să adopte vineri bugetul pe 2019

Executivul urmează să adopte, vineri, bugetul pentru acest an, iar proiectul va intra pe lista suplimentară a anunțat, joi seară, premierul Viorica Dăncilă.

Ședința de Guvern va începe la ora 12.00.

Șeful Executivului a adăugat, într-un interviu acordat joi seară Antena 3, că ședința pregătitoare a Guvernului a avut loc înaintea ca ea să plece la Bruxelles, unde miercuri și joi a avut întrevederi cu președintele Consiliului European Donald Tusk și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Modul de alocare al banilor pentru administrațiile locale a creat nemulțumiri în rândul primarilor, aceștia având mai multe runde de negocieri, atât săptămâna trecută, cât și joi, cu ministrul Finațelor. Prrimarul general al Capitalei Gabriela Firea a acuzat că Liviu Dragnea îi urăște pe români pentru că Primăriei i se taie 25% din buget, adică 180 milioane de euro.

Pe fondul acestor nemulțumiri, o întâlnire a avut loc, joi la sediul Ministerului Finanțelor, între ministrul Eugen Teodorovici și Gabriela Firea, care i-a reprezintat pe primarii de municipii din Asociația Municipiilor din România (AMR). Teodorovici a spus, înainte de discuții, că o soluție a fost găsită deja. Pe de altă parte, ministrul de Finanțe a fost contrazis însă de Gabriela Firea susținând că Guvernul taie în continuare un procent de 25% din bugetul Capitalei.

Și liderul PSD Liviu Dragnea a participat miercuri, alături de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici la o ședința Asociației Municipiilor din România pentru a vorbit cu primarii de municipii despre buget. La întâlnire a fost prezent și primarul general al Capitalei Gabriela Firea. La finalul întrevederii, președintele PSD a spus că primăriile vor avea venituri cel puțin la nivelul celor din 2018.

Dragnea a adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, va exista o creștere de 27% pe toată administrația locală din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, iar la nivelul Capitalei să se hotărască în ce mod se împart banii cu primăriile de sectoare, recomandând. Asta în condițiile în care edilii au cerut ca procentul din bugetul național alocat adminsitrație locale să fie de 30%. Liderul PSD a precizat că după cum va decide Primăria Generală și cele de sector așa vor fi aprobate sumele atunci când proiectul de buget va ajunge la Parlament.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS