Guvernul ungar vrea sa introduca monopol pe vanzarea de bauturi alcoolice

După ce a pus monopol pe produsele de tutun, Guvernul de la Budapesta vrea să ia aceeași măsură și în privința băuturilor alcoolice.

După ce în urmă cu mai bine de un an, Cabinetul lui Viktor Orban a introdus un monopol de stat pe vânzarea cu amănuntul a tutunului, acum vrea să adopte un act legislativ prin care să introducă monopol de stat și pentru vânzarea de băuturi alcoolice.

Potrivit noului sistem, spirtoasele vor fi disponibile numai în magazine aprobate de stat, la fel cum se întâmplă și în cazul țigărilor.

Un cotidian din țara vecină scrie că proiectul a fost finalizat, iar executivul a început deja discuțiile cu firmele din domeniu care vor fi afectate de această decizie.

Potrivit unui studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății, maghiarii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din lume. În 2010, o persoană a băut, în medie, 13,3 litri de alcool, un consum mai mare fiind înregistrat doar în alte șapte state din întreaga lume. În același timp, nicio altă țară nu are o rată mai ridicată a persoanelor afectate de consumul abuziv de alcool – peste 19 la sută.

În istorie este cunoscută prohibiția din Statele Unite. În perioada interbelică, vânzarea, producerea, consumarea și transportarea de alcool și de băuturi alcoolice erau interzise la nivel național.