Guvernul Ucrainei, multumit de acordul cu Moscova

Între timp, oferta unui acord de asociere Uniunea Europeană-Ucraina este valabilă în continuare, afirmă cancelarul german Angela Merkel.

Acordul încheiat cu Moscova a salvat economia Ucrainei de la ‘falimentul’ care ar fi avut loc în cazul semnării unui document de asociere cu Uniunea Europeană.

Declarația a fost făcută de premierul ucrainean Mikola Azarov, care a precizat că este vorba de un moment istoric.

Premierul Ucrainei a lăudat la începutul ședinței de Guvern acordul încheiat de președintele Viktor Ianukovici cu Vladimir Putin, în urma căruia Ucraina primește 15 miliarde de dolari dar și scăderea cu o treime a prețului gazelor naturale.

Oficialul a ținut să precizeze că un acord de asociere cu Uniunea Europeană ‘ar fi antrenat falimentul şi prăbuşirea socio-economică’ a Ucrainei.

Ieri, Vladimir Putin a tinut sa sublinieze că demersul Rusiei nu este legat de nicio îngheţare a avantajelor sociale, pensiilor, burselor sau cheltuielilor – aluzie la condiţiile pe care FMI le-ar impune Kievului, in schimbul unui imprumut.

Pe de altă parte, premierul ucrainean a amenințat că nu va lăsa pe nimeni să destabilizeze situaţia în țară, unde, de o luna, zeci de mii de opozanţi ai preşedintelui Ianukovici demonstrează in strada acuzindu-l că vrea să vândă ţara Rusiei.

Între timp, Angela Merkel şi-a exprimat regretul faţă de decizia ucraineană de a nu semna un acord de asociere cu Uniunea. Aceasta a precizat că oferta este ‘în continuare pe masă’. În privința manifestaţiilor, cancelarul Germaniei a îndemnat Ucraina să ‘garanteze condiţii rezonabile asupra dreptului de a protesta’.