Guvernul suplimentează bugetele mai multor ministere cu 3 miliarde de lei

Guvernul a rectificat  astăzi bugetul de stat și cel al asigurărilor sociele. Ministerele Muncii, Internelor, Sănătăţii şi Educaţiei vor primi bani mai mulți, în timp ce bugetul Ministerului Transporturilor va fi redus.

 

Proiectul de rectificare  prevede majorarea încasărilor şi a cheltuielilor bugetare cu aproape 3 miliarde de lei, însă deficitul bugetar va fi menținut la sub 3 la sută din produsul intern brut.

Ministerul Finanţelor a justificat majorarea prin creșterea PIB cu aproape 13 miliarde de lei, până la 757 miliarde lei.

Cei mai mulți bani în plus îi primește Ministerul Muncii: 2.8 miliarde de lei. Jumătate din bani vor fi cheltuiți pentru plata unor drepturi sociale, precum indemnizațiile de creștere a copiilor și ajutoare sociale, iar cealaltă jumătate jumătate, 1,4 miliarde lei, pentru  asigurarea plății pensiilor până la sfârșitul anului.

Sănătatea primește și ea peste jumătate de miliarde de lei în plus.

O bună parte din sumă este necesară pentru achitarea salariilor mărite de care vor beneficia 163.000 de angajați din sistem.

Guvernul anunță și că, prin rectificare, se vor asigura credite de angajament în valoare de peste 868 de milioane de lei.

Măsura va face posibilă extinderea tratamentului fără interferon al Hepatitei C pentru încă 10.000 de persoane și asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai mulți pacienți cu afecțiuni oncologice, susține Guvernul.

De asemenea, Educația va primi încă un miliard de lei. Un sfert din sumă va merge la universități inclusiv pentru investiții.

Premierul Dacian Cioloș a explicat după ședința de Guvern că mai multe programe de sănătate vor beneficia de suplimentări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Mediului se bucură de prima rectificare pozitivă din ultimii ani, primind în plus 14, 5 milioane de lei.

Proprietarii de păduri, persoane fizice și juridice care dețin suprafețe mai mici de 30 de hectare, vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor păduri.

Iar 85 de milioane de lei vor fi investite în lucrări de apărare împotriva inindațiilor.

Și nu în ultimul rând, după ani întregi de insistențe ale Centrului pentru Resurse Juridice, Guvernul alocă un milion de lei pentru implementarea Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

Astfel, respectarea drepturilor celor 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale închiși în peste 700 de instituții specializate va putea fi monitorizată.

În acest moment, mecanismul de monitorizare este blocat.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS