Guvernul Statelor Unite obligat sa dezvaluie informatii despre inchisorile secrete ale CIA

E vorba de penitenciarele în care a fost deținut presupusul organizator al atentatului împotriva USS Cole din anul 2000.

Sauditul Abd al-Rahim al Nashiri riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea a 17 persoane aflate la bordul navei americane.

Al-Nashiri, în vârstă de 49 de ani, a fost arestat în 2002 și dus într-o închisoare secretă de unde a fost transferat la Guantanamo, în septembrie 2006.

Pe perioada detenției a fost supus unor interogatorii dure și riscă pedepsa capitală.

Motiv pentru care judecătorii americani au decis ca Guvernul Statelor Unite să fie obligat să divulge toate informațiile legate de închisorile secrete CIA: mai exact, o cronologie a evenimentelor de la capturarea suspectului și până la sosirea la Guantanamo, cu precizarea mijloacelor de transport cu care acesta a fost condus și numele gardienilor care s-au ocupat de el.

În acest fel, s-ar cunoaște condiţiile ‘detenţiei’ din fiecare închisoare, cred judecătorii.

Această decizie este considerată cea mai importantă din istoria tribunalelor militare americane, drept urmare și avocații celor 5 suspecți acuzați că au pus la cale atentatele de la 11 septembrie 2001 au cerut să beneficieze de aceeași hotărâre.