Confidenţialitate

Guvernul sesizează CCR pe legea care majorează pensiile cu 40%

Guvernul va depune astăzi la Curtea Constituțională o sesizare împotriva legii de adoptare a rectificării bugetare, prin care Parlamentul a decis majorarea cu 40% a pensiilor și creșterea salariilor profesorilor începând cu acest an.

Prin ordonanța de rectificare, Executivul decisese că pensiile se majorează doar cu 14%, iar salariile profesorilor vor crește de anul viitor.

Este ultima zi în care modificarea de către Parlament a rectificării bugetare poate fi atacată la Curtea Constituțională.

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul va contesta la CCR faptul că nu există resurse bugetare pentru cheltuielile angajate de Parlament prin legea de aprobare a rectificării.

Asta după ce, la inițiativa PSD, Legislativul a decis ca pensiile să se majoreze cu 40% începând din acest an și, tot de acum, să crească și salariile profesorilor.

Nu sunt singurele cheltuieli bugetare decise de Parlament și pentru care Guvernul avertizează cu nu sunt bani. Tot prin legea de aprobare a rectificării, Legislativul a adoptat majorarea cu un miliard și jumătate de lei a sumelor repartizate primăriilor, suplimentarea cu 5 milioane și jumătate de lei a bugetului Camerei Deputaților, precum și 67 milioane de lei în plus pentru sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Premierul Ludovic Orban a avertizat la momentul adoptării legii de către Parlament că bugetul ”nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament inițiativele PSD, fără succes însă.