Confidenţialitate

Guvernul promite construirea a 200 de crește din bani europeni

200 de noi creșe la nivel național își propune Guvernul să construiască prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba de bani veniți de la Uniunea Europeană.

Creșele vor fi eficiente energetic, spune ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

” Vor avea camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală mare funcțională, cabinet medical, spații administrative. Spațiile de joacă în aer liber vor fi generoase, de cel puțin 10 metri pătrați pentru fiecare copil. Vom putea folosi acoperișul și pentru a amenaja spații verzi, terase înverzite, locuri de joacă sigure și pe acoperiș vom monta panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesară și a avea un aport de energie verde”, a spus Cseke Attila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primele creșe prin acest program ar urma să fie gata anul viitor, estimează Ministrul Dezvoltării.

”Vom construi clădiri de 3 dimensiuni: creșe pentru 40-50 de copii, adică 4-5 grupe, creșe pentru 6-7 grupe (60-70 de copii) și creșe pentru 10-11 grupe de copii, adică 100-110 copii”, a menționat ministrul Cseke Attila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bugetul total pentru cele aproape 200 de creșe noi: aproape 370 de milioane de euro.

”Autoritățile locale care sunt interesate de construcția unor asemenea creșe – din semnalele pe care le avem sunt foarte multe autorități locale, e o lipsă acută de asemenea construcții – vor putea depune solicitări prin Compania Națională de Investiții și trebuie să pună la dispoziție aceste terenuri și evident vor trebuie să își asume ca rețeaua de utilități să fie funcțională și cheltuielile să cadă în sarcina autorităților locale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.