Confidenţialitate

Guvernul proeuropean din Bulgaria, demis în urma unei moțiuni de cenzură

În Bulgaria, Guvernul proeuropean condus de premierul Kiril Petkov a căzut, în urma moțiunii de cenzură adoptată miercuri de Parlament.

Cabinetul a fost destituit la doar 6 luni de momentul învestirii. Absolvent de Harvard, Kiril Petkov a fost ales pe baza promisiunilor sale de a eradica corupția și de a introduce reforme în țara considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană.

Împotriva lui Petkov s-au coalizat mai mulți oligarhi și proprietari de trusturi media. Printre aceștia se numără și Delian Peesvki, mogul media și fost șef al serviciului secret intern.

Moțiunea împotriva coaliției de guvernare a fost propusă de partidul de opoziție GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov, una dintre principalele ținte ale campaniei anti-corupție. Partidul populistului Borisov a acuzat guvernul Petkov că nu a reușit să limiteze inflația.

Chiar și unii politicieni din partidul care l-a susținut pe Petkov au anunțat că vor vota moțiunea.

Petkov, care a studiat la Harvard, a deblocat mai multe dosare sensibile în relația bilaterală cu România: construcția unui gazoduct blocat șase ani de precedentele guverne de la Sofia, curățarea Dunării de aluviuni pentru a permite o mai bună circulație a navelor fluviale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Presa din Ucraina: „Ajutorul României pentru Ucraina merită mai multă recunoaștere”. România, lăudată pentru sprijinul acordat ucrainenilor | AUDIO