Confidenţialitate

Guvernul va debloca 7.600 de posturi în sănătate. Sindicaliștii reclamă însă că numărul este insuficient. Rafila: „Sunt categorii care, într-adevăr, în sistemul de sănătate sunt defavorizate” | AUDIO

7600 de posturi din sănătate vor fi scoase la concurs pentru angajări, în perioada următoare. Guvernul a aprobat astăzi două memorandumuri care prevăd deblocarea angajărilor în sănătate și asistența socială. Peste 2500 de posturi sunt pentru medici, a spus ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că acesta este numărul de angajări solicitat de spitalele din subordinea Ministerului și a autorităților locale.

Peste 2.500 de posturi de medic disponibile în spitalele din România

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Au fost adoptate de Guvern două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătății pentru spitale din subordinea ministerului, respectiv unul propus de Ministerul Dezvoltării pentru spitale aflate în subordinea autorităților locale. În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi. Aceste solicitări coincid cu solicitările unităților sanitare – în total, peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România. Mai mult, 365 de persoane pot fi angajate prin concurs la serviciile de ambulanță”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila cere ca cei 7.600 oameni „care ar putea să ajute sistemul de sănătate să fie angajați cât mai repede”

Ministrul Sănătății a făcut apel la conducerea spitalelor să organizeze cât mai repede concursuri pentru ocuparea posturilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Nu trebuie să așteptăm șase luni ca să scoată posturile la concurs. Le pot scoate cât mai repede. Procedura spune că după publicare, în termen de 30 de zile, se poate organiza concursul de ocupare a postului. Rugămintea este să facă acest lucru cât mai repede, încât acești 7.600 sau mai mult de 7.600 de oameni care ar putea să ajute sistemul de sănătate, să fie angajați cât mai repede. Vom continua, sigur, și în perioada următoare, să discutăm la nivelul Guvernului. O să vedem și ce se întâmplă după scoaterea la concurs a acestor posturi, câte dintre ele se vor ocupa”, a precizat ministrul Rafila.

Ministrul Alexandru Rafila spune că de la 1 ianuarie, toate posturile din sănătate care se vor vacanta vor putea fi scoase imediat la concurs, fără a mai fi nevoie de un memorandum aprobat de Guvern. Cu alte cuvinte, dacă un medic se pensionează, conducerea spitalului poate organiza în scurt timp concurs pentru ocuparea postului rămas liber.

Sindicaliștii, nemulțumiți de deblocarea celor 8000 de posturi din sistemul de sănătate anunțată de premierul Marcel Ciolacu

Președintele Sanitas București, Viorel Hușanu, spune la Europa FM că numărul este insuficient. În plus, susține că nu vor fi angajați care să le ocupe din cauza salariilor mici din domeniu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cifra spusă de către reprezentanții Guvernului este insuficientă. Noi, anul trecut, făcusem un calcul că era imperios necesar, la momentul anului trecut, să se ocupe cel puțin 15.000 de posturi. Și, dacă vă uitați la declarația Guvernului, din luna iunie, cred, promitea că se vor debloca aceste 15.000 de posturi în cursul anului trecut. Acest lucru nu s-a întâmplat. Pe lângă această revendicare cu deblocarea posturilor, care nu s-a realizat, noi am cerut și măriri de venituri, de salarii. Și am cerut pentru toată lumea, de la infirmieră la medic, o creștere medie de 25%. Degeaba vor debloca acum posturile dacă ele vor fi neatractive”, a declarat pentru Europa FM președintele Sanitas București, Viorel Hușanu.

Între timp, Sanitas anunță că vrea să declanșeze conflictul de muncă. Săptămâna viitoare, sindicaliștii se întâlnesc pentru a stabili care sunt următoarele acțiuni de protest.

„În data de 18 ianuarie vom stabili împreună o perioadă a manifestărilor”

Președintele sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Continuăm procedurile pentru a putea începe greva generală în sistemul de sănătate, pe care nu ne-o dorim. Aici, e foarte important să specificăm – în general, populația nu va suferi. Nici bolnavii, nici pacienții, pentru că vom asigura, în afară de treime, tot ceea ce este necesar, ca și până acum, ca pacienții să-și primească tratamentul, să fie îngrijiți. Așa că, în data de 18 ianuarie vom stabili împreună un timing (perioadă – n.r.) al manifestărilor, dar, se pare că, vom trece prin proceduri legale, prin întâlniri la Ministerul Muncii, după care intrăm direct în grevă, neavând încă, eu știu, un plan apropiat de lucru împreună cu Guvernul, care să satisfacă cei 20%”, a declarat președintele sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu.

„Sunt categorii care, într-adevăr, în sistemul de sănătate sunt defavorizate”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că vor fi discuții pentru majorarea salariilor personalului TESA din spitale:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Au existat discuții și cu cei de la Sanitas. Într-adevăr, este o problemă sensibilă, mai ales la nivelul personalului TESA din spitale și încercăm ca în perioada următoare, în cursul acestui trimestru, să găsim o soluție și pentru personalul TESA, unde există, într-adevăr, în care salarizarea personalului nu este stimulativă. Sunt categorii care, într-adevăr, în sistemul de sănătate sunt defavorizate. Nu cred că o majorare generală de 20% este una corectă. Trebuie însă judecat de la categorie la categorie, astfel încât să existe o reechilibrare, dacă vreți, a nivelurilor de salarizare”, a afirmat ministrul Rafila.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacția purtătorului de cuvânt al BOR după ce Arhiepiscopul Teodosie a afirmat că „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie” nu pot bea agheasmă de Bobotează | AUDIO

Autori: Florentina Mihăiță și Laura Dori