Guvernul obliga bancile, cazinourile, avocatii si agentii imobiliari sa anunte zilnic ANAF cu privire la tranzactiile pe care le efectueaza

Potrivit proiectului guvernamental, instituţiile de credit vor fi obligate să comunice zilnic ANAF lista persoanelor fizice și juridice care deschid ori închid conturi, lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi operațiunile în lei sau în valută a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 de euro.

De asemenea, băncile vor fi obligate să anunţe zilnic Fiscul despre transferurile externe în și din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro. În prezent, astfel de informaţii sunt furnizate de două ori pe lună.

Documentul mai prevede că administratorii de fonduri de pensii private, cazinourile, notarii publici, avocaţii şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale trebuie să informeze zilnic ANAF cu privire la operațiunile în lei sau în valută de minimum 5.000 de euro.

Aceeași obligație revine și agenţilor imobiliari, dar numai în cazul operaţiunilor a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro.

Guvernul susţine că, în felul acesta, ANAF va avea o bază de date prin care va putea identifica mai ușor persoanele ce fac evaziune fiscală.