Confidenţialitate

Guvernul nu știe sau nu vrea să spună câte școli sunt în risc seismic 1 | AUDIO

Guvernul nu ştie sau nu vrea sa spună câte şcoli sunt în clădiri cu risc seismic 1. Disputa a început după ședința de Guvern de ieri, în care premierul a anunțat că avem 70 de școli reabilitate cu finanțare de la Banca Mondială și 118 școli evaluate cu risc seismic grad 1, cerând consolidarea lor urgentă. Cifra ar putea fi, însă, mult mai mare, pentru că din cele 18.400 de unități de învățământ din țară, doar 2500 au fost evaluate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Educației anunță printr-un comunicat de presă că are o situație a unităților de învățământ, inclusiv cele expertizate și clasificate ca fiind expuse riscului seismic. Datele sunt raportate în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România și, fiind vorba despre clădiri aflate în proprietatea sau administrarea autorităților locale, Ministerul Educației transmite ca a dispus verificări suplimentare, pentru a evita eventualele erori în raportare.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila: Eu cu o listă de 118-200 de clădiri nu am ce să fac

După ședința de Guvern de miercuri, Ministrul Educației dădea de înțeles că nu are situația școlilor cu probleme şi aștepta datele respective de la Ministerul Dezvoltării care, prin vocea ministrului Cseke Attila, spune că nu are nicio legatură.

„Lista acestor școli este o listă deținută de Ministerul Educației. Există o parte a școlilor care sunt expertizate azi la Ministerul Educației, din care 118 sunt în lista de risc seismic. Ministerul Dezvoltării este un finanțator pe partea de construcții. Eu cu o listă de 118 sau… cât vreți… 200 de clădiri nu am ce să fac”, a spus Cseke Attila.

Dan Cărbunaru: Cele 118 școli vor fi prioritate pentru programele guvernamentale

În dispută a intervenit și purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Carbunaru, care spune că după seismele din Gorj, pe lângă grăbirea procesului de consolidare a acestor unităţi de învăţământ, Guvernul a luat decizia de a accelera şi sistemul de evaluare a tuturor clădirilor.

„Cele 118 școli care sunt la acest moment în evidențele autorităților statului ca fiind în situații de risc seismic grad 1 – ele vor fi prioritate pentru programele guvernamentale. Detalii legate de modul de implementare pentru fiecare școală în parte vor fi stabilite de autoritățile în drept”, a spus Dan Cărbunaru.

Potrivit Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic, adoptate recent de Guvern, 45% dintre clădirile din sectorul de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, arată Edupedu.

7% dintre elevi, adică puțin peste 200 de mii dintre aceștia, și 11% dintre clădiri sunt expuse unui nivel de hazard seismic ridicat. Aproape 65% din unitățile de învățământ din România se află în zonele rurale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Elevii din Gorj nu se întorc în scoli săptămâna viitoare, în urma cutremurelor din zonă