Guvernul nu stie inca modul de calcul al accizei pe anul viitor

Până în 2013, valoarea în lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de BCE in prima zi din luna octombrie a anului anterior.

‘Acciza pe 2015 va fi ori aceeași, ori una schimbată’ – iată cum răspunde ministrul Finanțelor Ioana Petrescu atunci când este întrebată despre modalitatea de calcul.

Până acum, acciza pe anul următor – în funcție de care se stabilesc și prețurile la carburanți, țigări sau cafea – era decisă odată cu publicarea cursului leu/euro, afișat de Banca CentralĂ Europeană la 1 octombrie.

Însă, Guvernul ar putea să folosească o altă formulă de calcul, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Până în 2013, valoarea în lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de BCE in prima zi din luna octombrie a anului anterior.

Așadar, anul acesta, ar fi trebuit folosit cursul de 4 lei și aproximativ 44 de bani pentru un euro.

Însă, din dorința de a strânge mai mulți bani la buget, Guvernul a decis să schimbe această modalitate de calcul și a ținut cont de cursul din 2012, pentru că era mai mare decât cel anunțat de BCE.

La acesta s-a adaugat cea mai mare rată a inflatiei, rezultând un curs de 4 lei și aproape 74 de bani.

Ce se va întâmpla anul viitor ? – ministrul Finanțelor Ioana Petrescu declară pentru Digi24 că….nu știe în acest moment. ”Avem un grup de lucru care lucrează la această modalitate de calcul, luăm în calcul mai multe scenarii (…) Vrem şi să fie foarte echitabil faţă de cei care plătesc această acciză, dar pe de altă parte ne uităm şi care vor fi încasările la buget. Deci sunt sigură că grupul de lucru va termina lucrul… Dar până nu termină de analizat nu mă grăbesc să ies public. Acciza va fi ori aceeaşi, ori schimbată, dar mai întâi să termine grupul de lucru. Nu vreau să vă dau ceva înainte să termine grupul de lucru ce are de făcut”, a declarat Ioana Petrescu.

Anul acesta, pe 1 octombrie, Banca Centrală Europeană a anunţat un curs de referinţă de 4 și aproape 41 de bani pentru un euro, cu 0.88% mai mic decât cel anunțat anul trecut.

Dacă Guvernul va ține cont doar de acest curs atunci produsele accizabile – carburanți, tutun, alcool, cafea – ar urma să se ieftinească.