Confidenţialitate

Guvernul nu mai finanțează construcția de biserici noi

Anul viitor, Catedrala Mântuirii Neamului nu va primi nici un ban de la bugetul de stat.

Așa prevede proiectul legii bugetului, lansat în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe.

În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce sume pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente.

În 2014 şi 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat echivalentul a peste 72 de milioane de euro pentru biserici.

Proiectul de buget spune că statul asigură sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat în unităţile cultelor recunoscute.

Cheltuielile bugetare ar urma, totuși, să sporească la anul.

Cabinetul Cioloș a schimbat însă destinația sumelor: sănătatea primește cu 13,5% mai mult, educația – cu 9,6 procente, iar bugetul investițiilor e suplimentat cu 12%.

Proiectul de buget trebuie să obțină însă votul Parlamentului, iar senatorii și deputații pot aduce modificări legii.

Patriarhul Daniel: renunțăm la salariile de la stat dacă primim înapoi proprietățile BOR

Patriarhul Daniel a declarat că Biserica Ortodoxă Română este de acord să renunţe la salariile de la stat dacă i se dau înapoi proprietăţile care i-au fost luate în mod abuziv, pentru a nu mai sta “cu mâna întinsă la stat tot timpul”.

“Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi”.

Patriarhul a fost întrebat cum a primit raportul Curții de Conturi pe 2014, document potrivit căruia inspectorii instituției au descoperit mai multe nereguli la Patriarhia Română.

Capul BOR a răspuns că problemele ar fi fost la Secretariatul de Stat pentru Culte, nu la Patriarhia Română, și că ele au fost deja remediate.

Potrivit unor anchete de presă din ultimii ani, România are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeană: 18,000.

De asemenea, numai valoarea terenului arabil şi a pădurilor aflate în proprietatea Bisercii Ortodoxe este estimată la 420 de milioane de euro.