Confidenţialitate

Guvernul nu acordă nici în 2017 bonuri de masă sau tichete de vacanţă şi nu plăteşte orele suplimentare

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici în 2017 bonuri de masă, tichete de vacanţă sau tichete-cadou şi nu va plăti orele suplimentare efectuate, care vor fi recuperate cu zile libere, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat astăzi de Ministerul Finanţelor.

Pentru plata acestor drepturi, Guvernul ar avea nevoie de 17,264 miliarde lei- prevede proiectul de act normativ.

În 15 decembrie 2016, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a menţinut, pentru primele două luni din 2017, unele măsuri aprobate şi în anii precedenţi, respectiv neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanţă şi menţinerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizaţiilor de care beneficiază unele categorii de persoane.

“În perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017, instituţiile şi autorităţile publice (…), nu acordă tichete de masă personalului din cadrul acestora. În perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017 instituţiile şi autorităţile publice (…) nu acordă tichete cadou, prime de vacanţă şi vouchere de vacanţă personalului din cadrul acestora”, se prevedea în actul normativ.

Proiectul publicat astăzi prevede prelungirea acestor măsuri până la finalul acestui an, inclusiv a neplăţii orelor suplimentare.

Astfel, articolul de act normativ care va rămâne în vigoare până la finalul acestui an prevede că “munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”.

Programul de guvernare al PSD prevedea că toţi bugetarii “vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim brut din acel an”, care va putea fi utilizat doar în România.

Însă guvernul susţine că este obligat să amâne în continuare acordarea acestor drepturi pentru bugetari din cauza constrângerilor bugetare.

“Având în vedere necesitatea elaborării legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor propuse prin prezentul proiect de act normativ ar genera un impact asupra deficitului bugetului general consolidat de 6,37% din PIB în anul 2017, ceea ce presupune un deficit bugetar în 2017 de 9,33% din PIB”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.