Confidenţialitate

Guvernul: Măsurile menite să acopere gaura de la buget de peste 40 de miliarde de lei vor fi gata săptămâna aceasta | AUDIO

Pachete de măsuri menite să acopere gaura de la buget de 43 de miliarde de lei vor fi gata săptămâna aceasta. Este vorba despre trei direcții – combaterea evaziunii fiscale, reforma administrației și pachetul fiscal. Premierul Marcel Ciolacu spune că – deși deocamdată se scriu aceste pachete – nu putem discuta despre măsuri de austeritate. Șeful Executivului vrea ca până la finalul acestei luni să își asume răspunderea în Parlament pe cele trei pachete.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marcel Ciolacu: „România a învățat din fosta criză”

Nu vor fi tăiate salarii, spune premierul Marcel Ciolacu și nici nu vor fi măsuri de austeritate, asigură primul ministru.

„O să crească salariile și nu este nicio austeritate. România a învățat din fosta criză – când s-a făcut o greșeală majoră tăind salariile”, a spus Marcel Ciolacu.

Dar bugetarii care primesc un salariu net de peste 8.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță. Inițial, propunerea era ca cei care au salarii de aproape 6.000 de lei să nu primească aceste tichete.

„Unii care au, totuși, salarii foarte mari din punctul meu de vedere în sistemul bugetar nu pot beneficia și de vouchere de vacanță la fel ca și cei aproape un milion șase sute de mii de români care au salariul minim pe economie”, a mai spus premierul.

Rareș Bogdan: „PSD a încercat să domine această Coaliție. Am fost băieții mult prea cuminți din Coaliție, vom deveni băieții extrem de agresivi”

Premierul nu a dat însă detalii legate de Taxa pe Valoarea Adăugată, modificarea pragurilor de impozitare sau a pragurilor pentru IMM-uri, linii roșii pentru liberali care au anunțat că vor susține asumarea guvernamentală cu anumite condiții.

„PSD a încercat să domine această Coaliție și să-și impună punctele de vedere. Am fost băieții mult prea cuminți din Coaliție, vom deveni băieții extrem de agresivi, extrem de duri. S-a încheiat cu binele”, transmitea tranșant aseară prim vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.

Marcel Boloș, despre data la care vor intra în vigoare măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că data de la care vor intra în vigoare noile măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare va fi stabilită în Coaliție: „Data intrării în vigoare va depinde mult de felul în care evoluează deficitul bugetar”.

Cert este că premierul este decis ca luna aceasta pachetele de măsuri să fie adoptate: „Până la finalul lunii, terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament”.

Reacția Opoziției

USR și Forța Dreptei au anunțat că vor depune moțiune de cenzură dacă noile măsuri vor fi aprobate prin asumarea răspunderii de către Guvern.

UDMR, care a fost scos de la guvernare odată cu rocada premierilor, va decide dacă susține o eventual moțiune după ce va analiza un text oficial al Executivului, a anunțat azi – pentru Agerpres – Csoma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rareș Bogdan: PNL nu părăsește corabia atunci când e greu / Nu vom mai tăcea. Ne vom lăsa gurile de foc să reacționeze pe loc | AUDIO