Confidenţialitate

Guvernul lucrează la un proiect de OUG care va proteja suplimentar muncitorii români care lucrează în străinătate

Documentul prevede toți cei care plasează muncitori pe alte piețe trebuie să se asigure că lucrătorii intră în posesia contractului, inclusiv în limba română, înainte de a pleca de acasă.

În plus, și ambasadele României primesc responsabilități în domeniu.

Prin noua ordonanță se modifică Legea privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

În actul normativ se introduce obligația părții române de a negocia, pentru lucrătorii sezonieri, acordurile, înţelegerile, tratatele sau convenţiile, inclusiv în privinţa condiţiilor de cazare oferite de angajatori.

Aceste condiții trebuie să respecte normele naţionale din statul de primire, iar muncitorii trebuie să primească bani pentru mâncare.

Pe de altă parte, Guvernul interzice interpunerea unor intermediari între agentul de plasare a forței de muncă, muncitor și angajatorul străin.

În plus, firmele de recrutare sunt obligațe să transmită inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își au sediul o notificare privind plasarea forței de muncă, cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea din țară a muncitorilor.

Proiectul de ordonanță mai stipulează că, în cazurile în care misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt sesizate de către cetăţenii români angajaţi în străinătate cu privire la încălcarea legislaţiei, acestea transmit plângerile autorităţilor.

Amenzile ce vor fi introduse pentru încălcarea legii pot ajunge la 40.000 de lei.