Confidenţialitate

Guvernul își va asuma coordonarea măsurilor în urma unor seisme puternice. Ciucă: „Va trebui să verificăm dincolo de nereguli” | AUDIO

Comitetul special care va coordona măsurile în urma cutremurelor se va constitui joi. Explicațiile vin de la șeful Guvernului, după cutremurele din Oltenia de săptămâna aceasta și numeroasele replici.

Prin acest comitet cu experți din mai multe instituții, Guvernul își va asuma coordonarea la nivel național a măsurilor în urma unor seisme puternice. Premierul Nicolae Ciucă:

„Astăzi va avea loc constituirea formală a comitetului interinstituțional și odată ce va începe să funcționeze vom avea pe masă toate elementele și liniile de acțiune pe care comitetul și le va asuma. Totodată, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență vor urma activități prin care populația să beneficieze de informații și activități practice cum să procedeze în caz de cutremur.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Se va face o verificare: dacă firmele care au construit în Turcia au dezvoltat proiecte și în România. După constituirea comitetului privind cutremurele, se vor stabili criteriile în funcție de care se vor face verificările în rândul acestor companii:

„Va trebui să verificăm dincolo de nereguli, pentru că aici nu este vorba de ce se întâmplă, oricum filmele respective au fost introduse în lista de acțiuni și supuse prevederilor legale din Turcia. Pe mine mă interesează și pe noi trebuie să ne intereseze dacă au construit în România și acolo unde au construit să mergem să facem verificări și să constatăm care este starea de rezistență a construcțiilor respective.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile județene  trebuie să fie mai bine pregătite. Prea multe planuri sunt făcute pe hârtie, a spus, din nou premierul.

Nicolae Ciucă a explicat de ce e nevoie de o coordonare la nivel național de la guvern:

„Până în momentul de față avem o reacție de moment, l-am spus și la președinții consiliilor județene de astăzi. De fiecare dată avem această reacție și avem acel entuziasm că avem impresia că a doua zi începe să se întâmple ceva și că se rezolvă problema. Iată că nu s-a întâmplat așa ceva și de-a lungul timpului a fost doar reacția de moment fără ca ea să fi fost dusă la bun sfârșit.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Firmele de construcții turcești, verificate de autorități. În România, verificările în șantiere sunt foarte stricte, spune un fost dezvoltator imobiliar | AUDIO