Confidenţialitate

Guvernul își asumă răspunderea, miercuri, pe revenirea la sistemul cu două tururi pentru alegerea primarilor

Parlamentul se reuneşte miercuri, în şedinţă comună extraordinară, pentru ca Guvernul să își asume răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În şedinţa de marţi, cabinetul condus de liberalul Ludovic Orban a adoptat documentul, cu mai multe amendamente.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că a fost acceptată reducerea de la 90 la 60 de zile a duratei vizei de flotant pentru persoanele care își schimbă domiciliul înaintea alegerilor.

De asemenea, a fost redus numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor.

Opoziția social-democrată reclamă modificarea legii cu doar câteva luni înainte de alegerile locale și strânge semnături pentru o moțiune de cenzură împotriva executivului PNL.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Premierul Ludovic Orban a spus că trebuie recalculate „pensiile nesimțite” ale șefilor care și-au umflat salariul înainte să iasă la pensie și au cumulat o pensie mai mare decât plafonul, adică salariul brut.