Confidenţialitate

Guvernul își angajează răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi (AUDIO)

Premierul Orban anunță că Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

Varianta ordonanței de urgență a fost astfel abandonată.

Decizia a fost anunțată de premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de azi.

“Stimați colegi, evident în discuțiile avute cu domnul ministru și alți colegi am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața parlamentului pe acest proiect de lege”, a spus Premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarațiile integrale ale premierului:

“După cum știți PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățeni. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune această voință a oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor.

Acel proiect de lege a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a birourilor permanente reunite, la o defunctă comisie care era pe punctul de a-și încheia mandatul pentru a împiedica adoptarea.

Ca atare, stimați colegi, evident în discuțiile avute cu domnul ministru și alți colegi am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața parlamentului pe acest proiect de lege. De la instalarea guvernului am spus foarte clar că noi facem ce este necesar, corect, democratic, ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari vor alegeri într-un tur pentru că le este mai ușor.

Dacă stăm și facem o analiză vedem că sunt foarte mulți primari fără performanță, plan de dezvoltare, reușesc să se realeagă din cauza distribuției voturilor către contracandidați.”

Marcel Ciolacu a reacționat imediat în urma anunțului premierului și spune că PSD și UDMR depun o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.

„Vom crea o nouă majoritate, dar nu vom propune un premier din PSD”, spune președintele interimar al social-democraților.