Confidenţialitate

Irakul cere Statelor Unite să înceapă retragerea efectivelor militare. SUA trimit o delegație la Bagdad

UPDATE: Statele Unite trimit o delegaţie în Irak pentru a discuta despre reconfigurarea parteneriatului strategic şi despre intensificarea rolului NATO, nu despre retragerea trupelor, anunţă Departamentul de Stat.

“America este o forţă a binelui în Orientul Mijlociu. Prezenţa noastră militară în Irak este pentru a continua să contracareze reţeaua teroristă Stat Islamic şi, după cum a spus secretarul nostru de Stat, menţinem angajamentul de a proteja cetăţenii americani, irakieni şi ai partenerilor de coaliţie. Am fost foarte clari în legătură cu importanţa majoră a misiunii noastre pentru contracararea organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak”, anunţă Departamentul de Stat.

“În acest moment, orice delegaţie trimisă în Irak ar avea rolul de a discuta cum să reconfigurăm cel mai bine parteneriatul nostru strategic, nu pentru a discuta retragerea trupelor, ci poziţia noastră corectă şi adecvată în Orientul Mijlociu. Astăzi, o delegaţie NATO se află la Departamentul de Stat pentru a discuta despre intensificarea rolului NATO în Irak, în conformitate cu dorinţa preşedintelui de asumare în comun a sarcinilor în eforturile de apărare colectivă. Însă este necesară o discuţie între administraţiile din SUA şi Irak nu doar privind securitatea, ci şi despre parteneriatul nostru financiar, economic şi diplomatic. Vrem să fim un prieten şi un partener al unui Irak suveran, prosper şi stabil”, precizează Departamentul de Stat.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Premierul Irakului, Adel Abdel Mahdi, i-a cerut Secretarului de Stat american, Mike Pompeo, să înceapă organizarea retragerii trupelor americane din Irak.

Mahdi a cerut “să fie trimişi reprezentanţi în Irak pentru a stabili mecanismele necesare aplicării deciziei Parlamentului irakian în sensul retragerii în siguranţă a trupelor americane”, a comunicat Guvernul de la Bagdad, conform The Washington Post.

La nivel oficial, Administraţia de la Washington a anunțat că nu există niciun plan de retragere a trupelor.

Parlamentul Irakului a adoptat pe 5 ianuarie o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Soleimani.

Premierul irakian i-a transmis ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane.

“Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine. Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis”, a anunţat Guvernul de la Bagdad.

Statele Unite au aproximativ cinci mii de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.