Confidenţialitate

Guvernul intenţionează să închidă 1.000 de şcoli şi grădiniţe

Deputatul PNL, Florin Roman, susţine că Guvernul intenţionează să închidă 1.000 de unităţi şcolare şi grădiniţe anul acesta, ca urmare a unor măsuri luate în teritoriu prin intermediul inspectoratelor şcolare.

„Este o măsură care nu are niciun fel de studiu de impact, care nu are niciun fel de analiză serioasă, iar parşivitatea politică a acestei măsuri este că ministrul Învăţământului, domnul Liviu Pop – “genunche”, nu-şi asumă o măsură pe care o coordonează prin inspectoratele şcolare şi directorii de şcoli toţi numiţi politic iar şefii de inspectorate cu funcţii de conducere în PSD şi practic pun pe butuci învăţământul. În fapt, ce se întâmplă: în loc să consulte primarii şi operatorii economici, aşa cum spune legea, alături de şcoli pentru a face propuneri referitor la planul de învăţământ şi reţeaua de şcolarizare, ministrul ‘genunche’ a scos din circuit primarii şi operatorii, a lăsat doar directorii de şcoli, care sunt chemaţi la inspectorate şi sunt ameninţaţi să reducă costurile, altfel vor pleca acasă”, a declarat Roman la Parlament.

În prezent, sunt sute de procese verbale cu propuneri ale consiliilor de administrație, făcute publice.

„L-am auzit pe domnul ministru spunând tot felul de enormităţi. O primărie, un consiliul local poate face o propunere, oricare ar fi ea, dar nu se întâmplă nimic fără avizul inspectoratului şcolar judeţean. Sunt convins ca domnul ministru cunoaşte acest lucru, însă de frica remanierii minte de îngheaţă apele”, a spus liberalul.

De asemenea, Roman a anunţat că va propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare.

„Voi propune colegilor din Biroul Executiv să desfiinţăm inspectoratele şcolare, pentru că foarte mulţi profesori mi-au scris, ei îşi mănâncă nervii, îşi fac treaba foarte bine, iar în inspectorate stau armate de politruci, toţi numiţi politic, care în loc să ajute învăţământul judeţean, practic, îl încurcă şi îl îngroapă. (…) Nu avem nevoie de inspectorate care să politizeze, să ameninţe profesorii.”

Un om sau doi oameni din Prefectură, potrivit lui, sunt suficienţi pentru a înlocui activitatea inspectoratelor şcolare.

Pe de altă parte, ministrul Educației a precizat că în România, ministerul pe care-l conduce nu va închide nicio școală, dar că, prin comasare, Consiliile locale pot face asta, transmite corespondentul Europa FM, Gabriela Mladin.

Ministrul susține că, în urma discuțiilor cu reprezentanții administrațiilor locale, s-a ajuns la concluzia că în aceeași curte funcționează mai multe instituții de învățământ care au personalitate juridică separată, iar comasarea ar duce la unirea juridică a acestora.

De precizat că în 2011, ministrul Daniel Funeriu a anunțat un astfel de proiect, care a fost aspru criticat de PSD.

Acum, ministrul Liviu Pop susține că diferența între cele două proiecte este că, decizia de închidere nu aparține ministerului, ci fiecărui consiliu local în parte.