Guvernul francez lansează o platformă de asistenţă a victimelor atacurilor cibernetice

Guvernul francez a lansat marţi o platformă de asistenţă a victimelor atacurilor cibernetice – mai ales întreprinderi -, care va fi experimentată maii întâi doar în regiunea Hauts-de-France până în octombrie, după care va fi extinsă la nivel naţional, relatează Reuters.

Acest dispozitiv, elaborat de Agenţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) şi copilotat de Ministerul de Interne, se adresează mai ales particularilor, întreprinderilor mici şi mijlocii şi colectivităţilor teritoriale, până în prezent puţin sau deloc asistate în cazul unor atacuri informatice.

Această platformă (www.cybermalveillance.gouv.fr) vizează să pună în legătură utilizatorii şi prestatorii agreaţi susceptibili să le restabilească sistemele, în funcţie de tipul atacului al căror victime sunt.

Ea cuprinde o parte de prevenţie şi sensibilizare faţă de riscuri în domeniul online şi constituie, în intenţia celor au conceput-o, un observator care va permite înregistrarea acestor atacuri şi o mai bună anticipare a lor în viitor.

Un grup de interes public (GIP) – Acyma – a fost înfiinţat să administreze acest dispozitiv şi să-i asigure o finanţate mixtă public-privată. Imediat, bugetul GIP este asigurat printr-o subvenţie în valoare de un milion de euro de la Anssi.

Bugetul urmează să crească la 2,5 milioane de euro în 2019 şi să fie finanţat în proporţie de 25% cu fonduri publice şi de 75% cu fonduri private. Grupul va avea un efectiv de 25 până la 30 de persoane, potrivit unui document de prezentare trimis presei.

Potrivit directorului general al GIP Jérôme Notin, doar Luxemburgul dispune, în prezent, de un dispozitiv de acest tip, din care se inspiră de altfel în parte sistemul lansat de Franţa.

Între membrii fondatori ai GIP Acyma se află camere de comerţ şi industrie şi CPME, dar şi Federaţia franceză pentru asigurări (FFA).

Potrivit celor care l-au conceput, Medef, altă organizaţie patronală, urmează să i se alăture în curând. ”Este o chestiune de timp”, a declarat Jérôme Notin pentru presă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS