Guvernul face primii pași pentru ca România să adopte moneda europeană

Guvernul va înființa o comisie națională care să pregătească un calendar și să propună măsurile necesare pentru adoptarea monedei europene – a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Până acum, președintele Klaus Iohannis a cerut de mai multe ori Guvernului să stabilească un calendar pentru aderarea României la zona Euro.

Este vorba despre Uniunea Economică și Monetară din care acum, fac parte 19 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a explicat la începutul ședinței de guvern, că din această comisie vor face parte reprezentanți din toate instituțiile importante care vor decide atât calendarul aderării, cât și ce trebuie făcut pentru ca România să adopte moneda euro.

“În cadrul şedinţei de astăzi vom discuta despre trecerea la moneda euro, după cum ştiţi, s-a vorbit despre acest lucru, dar nu am avut niciodată o perioadă stabilită pentru acest moment deosebit de important pentru ţara noastră. Consider că aderarea la moneda euro este cel mai important proiect după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecinţă, printr-o ordonanţă de urgenţă vom înfiinţa Comisia naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important”, a anunţat Viorica Dăncilă, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS