Guvernul discuta programul PRIMA MASINA

Tinerii care nu au împlinit încă 35 de ani – și care nu au avut niciodată un autovehicul – să-și cumpere unul în baza unui credit garantat de stat.

Potrivit unor surse din piata, ideea programului vine chiar de la marile firme ce comercializează autovehicule care au decis că programul rabla nu le mai este de ajutor şi că ar fi nevoie de ceva mai mult. Desigur, 10 mii de euro înseamnă de şapte ori mai mult decât un tichet la Rabla, dar statul nu dă aceşti bani, dă numai o garanţie în baza căreia tânărul primeşte un credit de la bancă. Altfel spus, dacă la Rabla doritorii primeau 6 mii de lei sub forma de tichet, la Prima Maşină primeşti doar o garanţie, iar banii îi dai tot tu pe toţi înapoi, că e creditul tău. Dacă nu-i dai, îi dă statul, ceea ce implică unele riscuri pentru noi toţi.

Apoi, spre deosebire de programul Rabla care scotea maşini vechi din circulaţie pe măsură ce introducea altele vechi, programul propus are păcatul de a crea aglomeraţie suplimentară pe şosele, care înn continuare nu prea sunt.