Confidenţialitate

Guvernul din Polonia va depune amendamente la o lege privind instanța supremă pentru a putea primii banii europeni blocați

Polonia, dispusă să amendeze legea Curţii Supreme pentru a obţine fonduri de la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Varșovia vor depune săptămâna aceasta un proiect de amendamente la o lege privind instanța supremă pentru a îndeplini cerinţele necesare în vederea obţinerii de fonduri comunitare, anunță ministrul polonez al Afacerilor europene.

Accesul Poloniei la 23,9 miliarde de euro în granturi şi 11,5 miliarde de euro în împrumuturi ieftine au fost blocate din cauza unei dispute cu Bruxelles-ul privind independenţa judiciară.

În iunie, Comisia Europeană a declarat că aprobă planul de redresare a Poloniei, dar finanţarea nu va fi acordată până când Varşovia nu va îndeplini reforme în sistemul judiciar.

Între timp, Ungaria a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană și reușește să obțină o parte din fondurile comunitare suspendate.

Guvernul de la Budapesta a ajuns la un compromis cu oficialii de la Bruxelles pentru deblocarea parțială a banilor alocați pentru anul viitor, dar rămâne sub supravegherea Comisiei Europene din cauza riscurilor de corupţie.

Foto: Shutterstock

Citește și: Europarlamentarul Eugen Tomac: Votul prin care Austria a blocat aderarea României la Schengen trebuie anulat la Curtea de Justiție a UE | AUDIO