Guvernul de la Berlin dezminte relatarile de presa potrivit carora Angela Merkel ar negocia in secret cu Putin

Cotidianul britanic ‘The Indepenent’ susține că cei doi politicieni ar discuta, între altele, despre recunoașterea de către Occident a anexării Peninsulei Crimeea.

Guvernul de la Berlin dezminte relatările de presă potrivit cărora cancelarul Angela Merkel ar negocia în secret cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin pe tema crizei din Ucraina.

Cotidianul britanic ‘The Indepenent’ susține că cei doi politicieni ar discuta, între altele, despre recunoașterea de către Occident a anexării Peninsulei Crimeea.

După publicarea articolului, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin a scris pe Twitter că informațiile publicate de cotidianul britanic nu au nicio bază.

În același timp, analiștii au ținut să amintească faptul că ziarul The Independent este patronat de fostul spion KGB Alexander Lebedev.

Jurnaliștii cotidianului britanic susțin că planul negociat de liderii german și rus prevede ca în schimbul recunoașterii anexării Crimeei, Rusia să-şi retragă sprijinul financiar şi militar acordat diverselor grupări separatiste care operează în estul Ucrainei.

Apoi, Rusia ar urma să propună Ucrainei un nou acord pe temen lung cu Gazprom.

Nu în ultimul rând, Rusia ar urma să despăgubească Ucraina cu un miliard de dolari. Suma vizează compensarea pagubelor provocate de faptul că odată cu preluarea Crimeei, Rusia nu mai plătește Ucrainei chirie pentru staționarea flotei Ruse în portul Sevastopol.

Mai mult, Vladimir Putin se va abține să intervină în relația economică dintre Ucraina și Uniunea Europeană.

În schimb, Ucraina ar trebui să renunțe la orice ambiție de a adera la Nato.

Articolul publicat de cotidianul britanic vine după ce Uniunea Europeană a extins sancțiunile economice împotriva Rusiei iar Germania și celelalte țări care formează grupul G7 au calificat din nou, anexarea Crimeei de către Rusia drept inacceptabilă.