Guvernul, dat in judecata de cele mai mari confederatii sindicale din tara

Guvernul a fost dat în judecată pentru desființarea Inspecției Muncii, o decizie adoptată prin ordonanță de urgență anul trecut.

Procesul a fost deschis de cele 5 confederații sindicale reprezentative la nivel național care acuză că măsura este neconstituțională.

Potrivit actului normativ, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială vor fi desfiinţate, urmând să fie comasate într-o singură instituție – aflată în subordinea Ministerului Muncii.

Liderul Blocului Național Sindical – Dumitru Costin – afirmă că, în primă fază, s-a înregistrat o plângere la Guvern pe această temă.

Ulterior, Avocatului Poporului i s-a cerut să se sesiseze Curtea Constituțională în acest caz, însă instituția nu a oferit niciun răspuns, motiv pentru care sindicaliștii au decis să cheme Executivul în instanță.

Cele 5 confederații sindicale susțin că măsura desființării Inspecției Muncii este neconstituțională pentru că instituția va trece din subordinea Parlamentului în cea a Ministerului Muncii.

Practic, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială vor fi desfiinţate și comasate într-o nouă instituție.

Aceasta se va numi Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și va fi condusă de un secretar de stat numit de premier.

Confederaţia Sindicală ‘Cartel Alfa’ consideră că această decizie încurajează frauda fiscală pe piaţa muncii şi transformă Inspecţia Muncii, cităm, ‘într-un apendice politic cu caracter de ajutor social’.