Guvernul contestă la Curtea Constituțională creșterile de salarii din Sănătate și Educație

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie.

Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.

El a subliniat că solicitarea de control de constituţionalitate vizează legea de aprobare a Ordonanţei, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămâne în vigoare şi se aplică.

Analizând un pic la rece lucrurile după votul de ieri, prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD şi cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. Şi o să vă spun de ce: pentru că constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislaţiei şi ale Constituţiei, pe care nu e posibil să nu le fi conştientizat în momentul respectiv”, a afirmat premierul, la începutul declaraţiei sale.

Premierul a spus că ”nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor propuse”, în comisii discutându-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.

Dacian Cioloş a amintit că, la dezbaterile din comisii, fiind întrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii dacă s-a făcut o analiză de impact, preşedintele Comisiei de muncă ”a răspuns că da şi că impactul este devastator”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cioloş a mai susţinut că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi ştiut despre Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înainte de alegeri parlamentare nu se mai adoptă acte normative legate de majorări de salarii. Premierul a precizat că legea spune că instituţiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este instituţie publică.

În opinia lui Cioloş, dacă se dorea ca legea să fie aplicabilă, se respecta principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.

Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente“, a spus şeful Executivului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt argument al premierului a fost acela că OUG 20/2016 este în Parlament de câteva luni de zile şi ar fi fost timp pentru o dezbatere reală şi “pentru a veni cu argumente consistente şi inatacabile”.

Această lege, aşa cum a fost votată, afectează nişte principii pe care Guvernul şi-a bazat deciziile privind majorările salariale. Guvernul nu a contestat şi nu contestă nevoie de ajustare, de mărire a salariilor în sectoare bugetare şi sunt conştient că nu se poate face reformă în administraţie, reformă în educaţie şi în sănătate fără a avea în vedere şi salariile şi tocmai în această idee am venit cu ordonanţa 20 şi am spus şi atunci, când am adoptat ordonanţa 20, dincolo de măririle ca atare, ceea ce pentru noi este esenţial este corectarea unor inechităţi care persistă în sistem de ani de zile şi care au fost adâncite tocmai de acest mod de abordare a politicii salariale pe picior, înainte de alegeri, când se aruncă în ochii salariaţilor câteva procente de creşteri salariale. Unele dintre ele chiar nu s-au mai aplicat“, a apreciat Dacian Cioloş.

Premierul a subliniat că, pentru el, a guverna responsabil şi cu bun simţ înseamnă a ţine cont de toate acest lucruri şi a-ţi pune aceste întrebări înainte de a lua decizii, pentru a dovedi oamenilor că într-adevăr te gândeşti la ei, şi nu doar la voturile pe care ţi le pot da.

El a arătat că impactul bugetar al măsurilor adoptate este de 4,8 miliarde de lei.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS