Confidenţialitate

Guvernul atacă la CCR majorarile și sporurile salariale aprobate de Parlament

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu  privire la patru legi adoptate de Parlament, legi care acordă sporuri şi stimulente financiare în mai multe domenii.

Este vorba de transporturi, sănătate, administrație publică, dar și de deținătorii de titluri științifice de doctor. Guvernul susține că majorările ar afecta stabilitatea bugetului de stat.

O situație specială este la Ministerul Transporturilor, unde salariile angajaților ar urma să crească cu aproape 150% comparativ cu luna septembrie 2015, dacă majorările propuse de legea contestată s-ar cumula cu cele care vor fi acordate, oricum, prin aplicarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Guvernul susține că bugetul de stat nu poate susține nici majorările de salarii cu 50% a angajaților Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, dar nici stimulentele financiare propuse pentru personalul din Sănătate.

Cei din sănătate ar urma să primească stimulente lunare în limita a două salarii minime brute pe țară, iar legea care propune acest lucru nu prevede sursa de finanțare.

O altă lege contestată de Executiv la Curtea Constituțională se referă la personalul bugetar care posedă titlu ştiinţific de doctor, care ar urma să primească un spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care a obţinut titlul ştiinţific respectiv.

Guvernul arată într-un comunicat de presă, că există riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestor măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat deja. În plus, ar crea premisele unui dezechilibru bugetar.