Confidenţialitate

Guvernul așteaptă banii de la Transgaz

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor, în care să se aprobe distribuirea unor dividende de 171 milioane lei, potrivit unui raport transmis, miercuri, Bursei de Vaori Bucureşti.

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.

Zilele trecute, prducătorul de gaze Romgaz, a primit de la stat solicitarea de a distribui acţionarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende.

În plus, Conpet a anunţat luni investitorii că va convoca în perioada imediat următoare Adunarea Generală a acţionarilor pentru a aproba solicitarea Ministerului Energiei.

Premierul Mihai Tudose a declarat, în urmă cu o zi, că Guvernul a cerut acest lucru ca fiind necesar pentru demararea unor proiecte importante, precum autostrada Braşov-Ploieşti.

„Dividentele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie”, a afirmat premierul.

Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de stat, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 400,5 milioane lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.