Guvernul ar putea sesiza CCR în cazul pensiilor speciale pentru aleșii locali

Guvernul va sesiza  Curtea Constituțională în cazul pensiilor speciale pentru aleșii locali, au declarat. pentru Europa FM, surse din cadrul Executivului.

Sesizarea ar putea fi trimisă judecătorilor chiar luni, potrivit acelorași surse.

Până luni, Guvernul analizează mai multe documente, urmând ca decizia de a solicita Curţii un aviz de constituţionalitate să fie anunțată imediat.

Parlamentarii au decis în ultima şedinţă de plen din acest an că primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţene şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare pot primi pensii speciale.

Pensiile vor putea fi acordate celor care au efectuat cel puțin un mandat complet și nu au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă.

Însă, aceste restricții se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Această pensie specială poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, cu excepția celei de parlamentar, reglementată și ea recent, de aleși.

Potrivit unor calcule realizate de agenția Mediafax, pensiile aleșilor locali ar putea ajunge până la 6.500 de lei, iar printre beneficiari ar putea figura Sorin Oprescu, Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, dacă instanțele care îi judecă acum pentru corupție nu îi vor condamna definitiv.