Guvernul aprobă astăzi noi măsuri pentru a reduce birocrația

Românii nu vor mai fi puși pe drumuri pentru a cere eliberarea unui cazier judiciar. Instituțiile care solicită un astfel de document vor apela direct la poliție. Este doar una dintre măsurile pe care guvernul le va adopta astăzi, pentru a reduce birocrația.

Un alt proiect discutat  în ședința de guvern, de la ora 16.00, se referă la deținuții care scriu cărți după gratii.

Potrivit ordonanței de urgență pregătite de guvern, copiile legalizate vor dispărea. Instituțiile care până acum cereau astfel de documente vor primi copii xerox pe care le vor confrunta pe loc cu originalul. În plus, copiile în cazul cărții de identitate vor putea fi expediate și prin e-mail, după ce vor fi scanate.

La eliberarea cărții de identitate și a pașaportului, vom plăti o singură taxă și într-un singur loc. Cu alte cuvinte,  nu va mai fi nevoie și de chitanță de la trezorerie și de timbru fiscal, iar adeverința pentru înscrierea la ajutorul de șomaj va fi eliminată.

Un alt proiect aflat pe agenda guvernului se referă la reducerea beneficiilor în cazul deținuților care scriu cărți în penitenciare. În prezent, fiecare lucrare științifică pe care o scrie îi aduce unui deținut reducerea pedepsei cu 30 de zile.

Într-un interviu acordat luna aceasta agenției de știri Agerpres, ministrul Justiției, Raluca Prună vorbea despre acordarea 20 de de libertate, indiferent de numărul cărților scrise. În același interviu, Ministrul Justiției a vorbit și despre condiții mult mai stricte în închisori.  A dat exemplul penitenciarului din Iași, unde au fost scrise numai două lucrări științifice, având ca autori un profesor universitar și un avocat:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Guvernul vrea să modifice legislația după ce tot mai multe persoane aflate după gratii (printre care Gigi Becali, George Copos sau Gică Popescu) au beneficiat de reducerea pedepsei odată cu publicarea unor cărți.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS