Confidenţialitate


Guvernul adoptă o hotărâre pentru desecretizarea arhivei SIPA


Guvernul adoptă o hotărâre pentru desecretizarea arhivei SIPA

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la începutul ședinței de Guvern că, pe ordinea de zi suplimentară, se află o hotărâre de Guvern care prevede desecretizarea arhivei SIPA, fostul serviciu secret al ministerului.

„Se află pe ordinea suplimentară, este Hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi, adoptăm Hotărârea de Guvern. Sper că avem toate avizele”, a declarat premierul către ministrul Justiției.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat că există toate avizele necesare pentru adoptarea hotărârii.

Ce se va desecretiza

Ministrul a adăugat că va fi desecretizată arhiva SIPA şi cele două rapoarte întocmite de comisiile care au lucrat în arhivă în 2008. Aceste rapoarte, a completat ministrul, au fost secretizate.

”Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. Noi propunem prin HG, desecretizarea arhivei SIPA, precum şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are şi o anexă”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, fiecare categorie de informaţie va fi tratată în mod adecvat.

”În arhivă probabil că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat – informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din agenţia naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri”, a adăugat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul a precizat că va fi constituită o nouă comisie, care, în următorii trei ani, va inventaria arhiva. Nu se știe cine va face parte din această arhivă.

„După procedurile legale, dând vocaţie fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informaţiilor, inclusiv către Ministerul Public, către media, către orice persoană, entitate fizică sau juridică interesată, dar respectând regimul fiecărei categorii de informaţii”, a mai spus Tudorel Toader.

Arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție a fost desființat în 2006 de către fostul ministru al Justiției, Monica Macovei.

Arhiva SIPA a reapărut recent în atenția publică după ce fostul jurnalist Dan Andronic a declarat că multe dintre documentele arhivei ar fi fost copiate, sustrase sau chiar distruse.

 


Ultimele stiri
Greșeli frecvente vara: când lenjeria de pat din bumbac nu te salvează de căldură (P)

Sindicaliştii din Administraţia Fiscală i-au cerut ministrul Finanțelor să se facă o reorganizare “reală”, față de ultimele, când…

Un fotbalist britanic a fost suspendat pentru trei ani și jumătate pentru că a plasat peste 6 mii…

Președintele României contestă la CCR legea care pedepsește cu închisoarea promovarea ideilor legionare | Nicușor Dan a reclamat…

România intră în competiția mondială a natației cu mai mulți sportivi, în frunte cu David Popovici

S-a deschis traficul pe drumul Expres Tureni, în județul Cluj | șoseaua face legătura între DN1 și Autostrada…

Moțiunea de cenzură împotriva șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost respinsă

Sute de locuințe din Sinaia nu au curent electric, la 24 de ore de la vijelia puternică ce…

PNL își alege sâmbătă noua conducere. Ilie Bolojan, singurul candidat pentru funcția de președinte

O nouă zi de proteste. Sindicaliștii BNS, la discuții cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare | VIDEO



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.