Confidenţialitate

Guvernul a decis desecretizarea arhivelor SIPA

Guvernul a decis desecretizarea arhivelor SIPA, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la finalul ședinței de Guvern.

Este vorba de o desecretizare parțială, ținând cont că această arhivă conține și documentele angajaților din sistemul penitenciar.

Guvernul a aprobat constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA către instituțiile care au competențe în domeniu.

Propunerile pentru componența acestei comisii vor fi făcuite în cel mult 5 zile de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial.

Ministrul Tudorel Toader a declarat: “Vom vedea cu nume şi prenume cine a intrat în arhiva SIPA”.

“Desecretizăm rapoartele şi anexa unuia dintre ele. Întrebarea – de ce la momentul la care am făcut publică lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toţi şi la un moment dat am spus că numărul celor care au vizitat arhiva a fost mai mare de 22. Pentru că bună parte din nume se află în rapoartele încă secrete şi nu aveam voie să dăm, neavând Hotărâre de Guvern”, a afirmat Toader.

“Nu ştim dacă în arhivă sunt secrete de stat, dar nu putem da arhiva pe mâna oricui”, a afirmat Toader.

El a precizat că această comisie va avea termen de trei ani până la care să fie desfiinţată.

“Atunci, acolo nu trebuie să se mai afle urme de dosar”, a adăugat Toader, susţinând că va fi respectat dreptul la viaţă privată şi că odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial “se va şti cu nume şi prenume cine a intrat în arhiva SIPA”.