Confidenţialitate

Guvernul a aprobat schema de ajutor pentru agricultori și pentru cei care dețin livezi. Câți bani va primi fiecare beneficiar

Schema de ajutor pentru agricultori și pentru cei care dețin livezi a fost aprobată, joi, de Guvern. Se acordă ajutoare excepţionale destinate producătorilor agricoli pentru cheltuieli făcute în această primăvară și vară, în condițiile în care seceta a afectat suprafețe întinse din țară.

Schema de ajutor aprobată ar urma să aibă peste 174.500 de beneficiari. Se vor acorda câte de 875 lei/ha, aproximativ 180 euro pe hectar pentru fermierii care lucrează până la 200 de hectare.

Beneficiarii schemei pot fi persoane fizice și juridice; întreprinderile individuale şi familiale și grupuri de producători dar și structuri din domeniul cercetare, respectiv universităţi, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare.

Trebuie respectate mai multe condiții: între altele, agricultorii să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cereri unice de plată; să aibă plantaţii pomicole cu arbuşti fructiferi şi/sau cu plantaţii viticole cu struguri pentru vin; să aibă dovada cumpărării de produse fertilizante, de protecţie a plantelor și a motorinei în perioada 24 februarie -12 august.

De asemenea, Guvernul a prelungit termenul pentru înscrierea în Programul de susţinere a producţiei de struguri de masă pentru anul 2022

Pentru acest ajutor, producătorii pot depune documentele necesare până la sfârșit de noiembrie.

Tot în ședința de joi, Guvernul a aprobat  un proiect de hotărâre privind ajutoarele financiare în avans pentru depozitarea cărnii de porc.

Într-un comunicat, reprezentanții Guvernului au explicat că  actul normativ vizează acordarea de ajutoare financiare pentru depozitarea privată a cărnii de porc proaspătă sau refrigerată pentru a se asigura astfel reducerea dezechilibrului dintre cerere şi ofertă.

Cererile de sprijin trebuie să fi fost depuse până la 29 aprilie 2022.

Citește și: Peste 100.000 de hectare de culturi agricole, afectate de secetă. Producția va fi mult diminuată, cu până la 70% spun agricultorii | AUDIO

Foto: Shutterstock