Confidenţialitate

Guvernul a aprobat fondurile pentru programul „Rabla pentru becuri”. Banii vor merge atât către populație, cât și către primării

Programul Rabla pentru becuri intră pe ultima sută de metri. Guvernul a aprobat marți suplimentarea bugetului Fondului pentru Mediu tocmai pentru a finanța acest program. Este vorba de aproximativ 900 de milioane de lei, bani care vor merge atât către populație, cât și către primării.

Rabla pentru becuri va permite înlocuirea becurilor convenționale, mari consumatoare de energie, cu unele mai economice, cum ar fi becurile LED.

Cine dorește, va primi un voucher în valoare de 200 de lei. Condiția este să nu aveți datorii la stat și să predați la schimb becurile vechi, atunci când le cumpărați pe cele noi.

Premierul Nicolae Ciucă:

„Asigurăm 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuințe cu becuri cu LED, mai performante și mai economice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O persoană fizică va putea primi un singur voucher. Dar, de Rabla pentru becuri pot beneficia și primăriile:

„Comunitățile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal. Înlocuind de asemenea becurile vechi asigurăm 500 de milioane de lei.”

Scopul Programului este reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dar până la aplicarea lui, mai e nevoie ca Administraţia Fondului pentru Mediu să creeze un nou sistem informatic.

Ceea ce va dura, potrivit ministrului mediului, Barna Tanczos, câteva săptămâni sau luni.

Foto: Shutterstock

Citește și: Nicolae Ciucă, despre Programul Rabla: „Trebuie să avem în vedere vouchere mai mari, în special pentru cei care aleg mașini hibride sau electrice” | AUDIO