Confidenţialitate

Guvernul a aprobat Certificatul verde Covid, care va putea fi folosit de la 1 iulie

Încă nu s-au stabilit exact toate detaliile cum va fi verificat acest certificat. Reprezentanții Aeroportului Henri Coandă încă așteaptă clarificări privind locul în care va fi scanat QR – code-ul pentru cei care pleacă din țară: fie la check in, fie la securitate sau la controlul pașaportului.

Secretarul de Stat în ministerul Sănătății  – Andrei Baciu:

”Oriunde se verifică toate aceste documente pe care le-am utilizat până acum, certificatul de vaccinare sau adeverința de testare, tot acolo se vor verifica și aceste certificate digitale. Nu sunt altceva decât o soluție mult mai eficientă”.

Totuși, timp de șase săptămâni se pot folosi în paralel și celelalte documente – cum ar fi adeverința de vaccinare pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene:

”Ar fi fost ireal și absurd să pretinzi că 450 de milioane de oameni, la nivel european, pe iulie accesează toți și toți vor avea certificat digital. Motiv pentru care, în paralel, timp de șase săptămâni, se pot folosit oate acele documente pe care le avem și pe care le-am folosit până acum”.

Documentul poate fi obținut de la 1 iulie accesând platform certificat-covid.gov.ro:

Companiile de transport aerian avertizează asupra haosului din aeroporturi….dacă țările nu se coordonează privind lansarea certificatului și nu stabilitesc reguli clare pentru verificarea acestuia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mihai Bucureşteanu