Confidenţialitate

Guvernul a anunţat noi masuri de relaxare de la 1 iunie | AUDIO

Noi măsuri de relaxare intră în vigoare din 1 iunie – ele au fost decise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate de Guvern.

Persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poarte mască în spațiile închise – la birouri, de exemplu, cu condiția ca în încăpere să se afle cel mult 5 persoane.

S-a mărit la 8 numărul de persoane care pot circula în grupuri. A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului ; numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

De asemenea, piscinele interioare vor putea funcționa la 70% din capacitate. La evenimente sportive vor fi centre de vaccinare, – a anunțat premierul Florin Cîțu;

”A fost introdusă excepția de la purtarea măștii de protecție pentru persoanele vaccinate, care lucrează în spații închise, unde nu se află mai mult de cinci lucrători. Activitățile sportive se pot desfășura, atât la interior cât și la exterior  cu participarea spectatorilor cu până la 25% din capacitatea spațiului. Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate. Sau prezintă test negativ și se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Asta înseamnă că, la evenimente sportive vom avea centre de vaccinare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Se redeschid locurile  de joacă din interior până la 50% din capacitate, condiția fiind ca părinții să fie vaccinați sau să fi trecut prin boală. Sunt reguli noi și pentru sectorul HORECA iar nunțile și botezurile se vor putea face cu  50 de persoane  în spații închise și 70 de persoane în  aer liber :

”Am aprobat desfășurarea evenimentelor private, nunți, botezuri, etc, cu 50 de persoane în spații închise și 70 de persoane în spații deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate. A fost crescut gradul de ocupare al meselor din restaurantele de interior, de la 50% la 70% din capacitatea spațiului. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați. A fost crescut gradul de ocupare al spațiilor de cazare de la 70 la 85% pentru unitățile de cazare de pe litoral. Se redeschid barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri în intervalul orar 5-24 cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru persoanele vaccinate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Evenimentele artistice și de divertisment se vor putea ține cu mai mulți spectatori, iar conferințele, cursurile de instruire şi workshop-urile în spaţii închise pot fi ținute cu săli pline dacă la activitate participă doar persoane vaccinate:

”A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment, în spații închise, de la 50% la 70% din capacitatea spațiului. A crescut numărul participanților la activitățile cultural-artistice desfășurate în spații deschise, de la 500 la 1.000 de persoane. Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală. Am creat cadrul legal pentru desfășurarea activităților cultural artistice de divertisment în spații deschise, cu participarea publicului peste 1.000 de persoane, dar care sunt vaccinate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: INQUAM/Octav Ganea