Confidenţialitate

Fermele și companiile din industria alimentară pot obține bani pentru panouri fotovoltaice | AUDIO

Cât mai multe ferme independente energetic – este ceea ce ar dori guvernanții, care au aprobat, miercuri, Ordonanța privind funcționarea Fondului pentru Modernizare. Este un nou instrument de finanțare prin care inclusiv fermele și firmele agroalimentare pot obține fonduri pentru a-și produce propria energie.

Explicații au venit de la ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: „Este extrem de important să utilizăm banii, să creăm noi facilități de producere de energie regenerabilă, fie că este din surse fotovoltaice, fie că vorbim de biogaz sau biomasă; este extrem de important ca fermierii români și antreprenorii din industria alimentară să aibă posibilitatea să devină independenți din punct de vedere energetic pentru că energia și gazul natural utilizat în agricultură și în industria alimentară reprezintă un factor destul de pregnant în costul final al produselor agroalimentare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Este important să folosim acoperișurile halelor și fabricilor din industria alimentară

Vor fi disponibile toate tehnologiile noi existente pe piață în domeniul energiei electrice – mai spun guvernanții. Amplasarea de parcuri fotovoltaice nu ar trebui să afecteze suprafețele cultivate, mai spune Adrian Chesnoiu:

„Este foarte important să utilizăm cât mai mult posibil acoperișurile halelor, ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentația de a se scoate din circuitul arabil suprafețele de teren destinate înființării parcurilor fotovoltaice”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ministrul Agriculturii: Pachetele de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro au scopul de a menține în activitate producătorii agricoli astfel încât, dacă dispar, să nu existe presiune mare asupra siguranței alimentare a populației

Fermierii și patronii din industria alimentară pot accesa mai multe programe de sprijin pentru ca afacerile lor să nu se închidă – spune ministrul Agriculturii. În total, se alocă 500 de milioane de euro.

În timpul unei conferințe susținute la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii a fost întrebat care sunt măsurile luate pentru a domoli scumpirile.

„Numai că în formarea prețurilor sunt și alți factori externi care nu țin neapărat de ceea ce se întâmplă la Ministerul Agriculturii, pentru că noi am lansat programe de sprijin pentru producătorii de legume în spații protejate, pentru cultivatorii de cartof, către producătorii din sectoarele de creștere a bovinelor, a suinelor în sectorul avicol; Aceste pachete de sprijin în valoare totală de 500 de milioane de euro din bugetul Ministerului Agriculturii au acest scop de a menține în activitate producătorii agricoli astfel încât eventuala lor dispariție din activitate să nu genereze o presiune și mai mare asupra nivelului de asigurare cu alimente a populației”, a mai explicat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: România, cea mai mare creștere din Europa la vânzarea de automobile electrice în primul trimestru din 2022 | AUDIO