Confidenţialitate

Guvernul a achitat titlul executoriu în cazul acțiunii de poprire a banilor pentru ROMATSA

Statul român a achitat titlul executoriu în cazul popririi banilor pentru Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – Romatsa, iar Viorel Micula și-a retras acțiunea de poprire a banilor pe care Eurocontrol trebuia să îi vireze în conturile Romatsa.

Anunțul a fost făcut marți de premierul Ludovic Orban.

Blocarea conturilor Romatsa a fost decisă după ce frații Ioan și Viorel Micula, în calitate de investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român pentru o datorie de aproape 400.000.000 de euro.

Este vorba despre un lung șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei.

Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială.

Din anul 1991, anul inființării ROMATSA, obiectivul prioritar pentru Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian a fost furnizarea de servicii de trafic aerian pentru aeronavele ce execută zboruri GAT (trafic aerian general) în condiții IFR (reguli de zbor după instrumente) în spațiul aerian al României, precum și orice alt spațiu aerian delegat României prin acorduri internaționale.