Confidenţialitate

Guvernul a abrogat Ordonanța 13

Executivul, întrunit astăzi în ședință extraordinară, a abrogat Ordonanța de Urgență 13/2017 privind modificarea Codului Penal și Codului de procedură penală. Decizia Guvernului trebuie publicată în Monitorul Oficial. Trebuie precizat că o parte dintre prevederile OUG13/2017, cele referitoare la Codul de procedură penală, deja au intrat în vigoare, termenul de zece zile inclus în ordonanță referindu-se la modificările aduse Codului Penal.

PROIECTUL DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017, aprobat astăzi, încă nu era disponibil la o oră după aprobarea lui.

A fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017.

Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicităţii stenogramele şedinţei din 18 mai 2016 când guvernul Cioloş a modificat cele două coduri şi a şedinţei în care guvernul Grindeanu a făcut acelaşi lucru pe 31 ianuarie.

Sâmbătă seara, în timp ce sute de mii de români protestau în întreaga țară, premierul a reafirmat că motivaţia Guvernului a fost să pună Codul Penal în acord cu Constituţia. 

Un nou proiect de lege urmează să fie redactat, iar de această dată supus Parlamentului, a promis Sorin Grindeanu. El nu va introduce pragul de 200.000 de lei prejudiciu în cazul abuzurilor de putere, a precizat premierul.

Guvernul a fost criticat că a vrut să-l pună la adăpost de justiţie pe şeful Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea, vizat în prezent de un proces într-un caz de angajări fictive. Numeroase reprezentanțe dimplomatice de la București, Comisia Europeană (CE) şi Departamentul de Stat american şi-au exprimat îngrijorarea.

Liviu Dragnea, care a fost condamnat deja la doi ani de închisoare cu suspendare în alt dosar, s-a apărat că ar fi unul dintre beneficiarii ordonanţei şi a denunţat o campanie de dezinformare.

Guvernul a transmis, de altfel, săptămâna aceasta, în Parlament, un proiect de lege, şi el criticat, vizând graţierea a 2.500 de deţinuţi, dintre care unii ar putea să fie aleşi condamnaţi.