Confidenţialitate

Guvernatorul Rezervației Delta Dunării: Braconajul este dublu față de cât se pescuiește legal

Guvernatorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării, Grigore Baboianu, atrage atenția că mii de tone de pește încă se braconează, deși cantitățile sunt, în mod natural, tot mai mici.

În ultimii ani, legal, din Deltă, s-au pescuit anual, cel mult câte 3 mii 500 de tone de pește, mai puțin decât era permis.

La emisiunea Lumea Europa FM, șeful Biosferei spune însă că ilegal, se pescuiește o cantitate de două ori mai mare. Pește care ajunge în magazine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Delta Dunării, se fură și specii de sturion, deși pescuitul acestui tip de pește este interzis până în 2022.

În urmă cu 11 ani, specialiștii Rezervației au lansat în Deltă 400 de mii de pui de sturioni, iar după o perioadă cuprinsă între 8 și 12 ani, peștii protejați ar trebui să se întoarcă din mare la gurile Dunării, pentru reproducere.

Guvernatorul Rezervației spune că instituția nu are bani să facă cercetări, astfel încât să vadă ce s-a întâmplat cu puii de sturion.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Lumea Europa FM, Grigore Baboianu a vorbit și despre faptul că în Delta Dunării circulă regulat, 10 mii de bărci cu motor, inclusiv pe canale izolate unde trăiesc specii protejate de păsări și pești.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării face un apel la Ministerul Mediului să accepte interzicerea deplasării bărcilor cu motor în astfel de zone, în favoarea lotcilor. Nărcile cu motor ar trebui să meargă doar pe brațele Dunării, crede Grigore Baboianu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La emisiunea Lumea Europa FM, guvernatorul Rezervației Biosferei a vorbit și despre turismul ilegal din Deltă, amenzile prea mici pentru aruncarea gunoiului dar și despre faptul că de zonă, răspund 7 instituții care adeseori, se suprapun.

Interviul integral cu Grigore Baboianu, îl puteți asculta accesând pagina de mai jos.