Guvernatorul Isărescu: Fixarea cursului de schimb între leu şi franc, o fantezie

Potrivit lui, o astfel de măsură este imposibil de adoptat, întrucât pe piața valutară internațională cotațiile se stabilesc în timp real.

Guvernatorul BNR declară că fixarea cursului de schimb între leu şi franc, indiferent de celelalte valute, reprezintă o ‘fantezie la oră de seară, la televizor’.

Potrivit lui Mugur Isărescu, o astfel de măsură este imposibil de adoptat, întrucât – pe piaţa valutară internaţională – cotaţiile se stabilesc în timp real.

‘Este (o idee) nu numai nerealistă, este un vis, nu se poate face aşa ceva’, a precizat guvernatorul.

O intervenţie a BNR care să aducă cursul la nivelul de dinainte de 14 ianuarie ar aprecia euro până la valoarea 3,7 lei. ‘Aş putea spune că este un scenariu horror datorită consecinţelor sale’, a precizat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a adăugat că o restricţionare a accesului la credite în franci elveţieni ar fi încălcat principiile de aderare la Uniunea Europeană. ‘Interdicţia ar fi fost un fel de auto-excludere din această zonă a convertibilității totale’, a concluzionat Mugur Isărescu.

Conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric ar genera pierderi pentru băncile care au acordat astfel de credite de 5,7 miliarde lei, reprezentând 0,8% din PIB. Cu un plus de 20%, aşa cum solicită clienţii, se ajunge la pierderi de 4,5 miliarde euro (0,6% din PIB).