Confidenţialitate

Guvernanții nu par să-și dorească o reformă a pensiilor speciale, spune Sorin Ioniță, de la Expert Forum | AUDIO

România cheltuie anual aproape 12 miliarde de lei pentru plata pensiilor speciale, iar proiectul care prevede reducerea acestor costuri intră luni în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat. România s-a angajat să facă reforma pensiilor speciale, altfel riscă să piardă o parte din banii alocați prin PNRR, Programul Național de Redresare și Reziliență.

Sorin Ioniță, expert în politice publice în cadrul Expert Forum, a spus în emisiunea Deșteptarea că guvernanții nu au demonstrat până acum că și-ar dori cu adevărat o schimbare în privința pensiilor speciale și că de la bun început și-au asumat că nu vor accesa toți banii europeni puși la dispoziția țării noastre:

„Domnul acesta de la Ministerul Apărării, destul de anonim el așa, a venit cu un proiect să-i bage și pe civilii din sistemele respective la pensiile speciale, deci nu că reduc numărul, dar ei voiau chiar să-l mărească. Eu cred că de la început planul lor a fost măi, din 30 de miliarde, cât e PNRR-ul, dacă luăm 8, 9, hai 10 e bine, deci cam ăsta este planul politic, restul dă-le încolo de reforme că n-o să ne riscăm pielea și, din momentul ăsta până la anul de alegeri în România, jocul politic devine cine își ia leapșa pentru cele 20 de miliarde care nu se vor mai lua. Deci nu se mai pune problema ce facem ca să le luăm, ci în cârca cui pică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În lipsa banilor europeni, deficitul va crește în România, atrage atenția Sorin Ioniță de la Expert Forum:

„Există bugete proiectate care au luat în calcul inclusiv aceste încasări din PNRR și dacă încasările nu vor mai fi se cască acel deficit cu toate consecințele pe care le știm: scumpirea finanțării României, deci creșterea dobânzilor și pe termen lung, mă uitam acum la televizor, e subfinanțată calea ferată, de aia se bușesc locomotivele. Dar ce sector nu-i subfinanțat?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern, pensiile speciale ar urma să fie recalculate astfel încât să nu se mai ajungă în situații ca în prezent când aceste venituri depășesc salariul.

Banca Mondială a recomandat să se țină cont de vechimea în muncă și să se respecte un stagiu de contributivitate similar celui aplicat în sistemul public de pensii. În plus, ar trebui să crească treptat vârsta de pensionare la 65 de ani și în cazul celor care primesc pensii speciale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: O delegație a Comisiei Europene vine la București pentru a discuta cu Executivul despre reforma pensiilor speciale