Confidenţialitate

Guvern: OSIM va acorda sprijin financiar pentru brevetarea invențiilor românești în străinătate

Guvernul a adoptat joi un memorandum prin care se stabilește că Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) va acorda sprijin financiar pentru brevetarea invențiilor românești în străinătate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, sprijinul financiar se acordă sub forma unei sume nerambursabile, prin virament bancar, persoanelor juridice solicitante a unei cereri de brevet de invenție la OSIM, pentru care s-a constituit un depozit național reglementar și pentru care OSIM nu a luat o hotărâre de respingere sau nu a fost declarată ca fiind retrasă.

“Fondul pentru sprijinirea brevetării invențiilor este aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli al OSIM și nu va depăși suma de 200.000 euro într-un an. Alocarea anuală a ajutorului se face conform instrucțiunilor emise de OSIM, care prevăd eșalonarea unei cote anuale, pentru perioada 2017 — 2020”, precizează sursa citată.

În comunicat se menționează că de acest ajutor financiar pot beneficia următoarele categorii: persoanele fizice române cu un venit brut mediu lunar, în ultimele 12 luni, mai mic de 10 ori decât media venitului brut în ultimele 12 luni; persoanele juridice române din categoria IMM-urilor, astfel cum sunt definite de Legea 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor, cu modificările și completările ulterioare, care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții.

“Măsura prevăzută în programul de guvernare stimulează mediul de afaceri românesc pentru a valorifica potențialul inovativ de care dispune, prin accesarea pieței Uniunii Europene, dezvoltarea afacerilor și, ca o consecință, creșterea investițiilor alocate în inovare. Obținerea unor drepturi exclusive pe teritoriul Uniunii Europene sau altor state, în funcție de domeniul de activitate, va stimula dezvoltarea spiritului antreprenorial, transferul de tehnologie românească în străinătate prin creșterea numărului de cereri de brevete”, se arată în comunicat.

Executivul precizează că acest ajutor de minimis respectă regulamentele UE și nu intră sub incidența obligației de notificare a Comisiei Europene.

“Instrucțiunile privind sprijinirea brevetării în străinătate a invențiilor românești se vor aplica de la data intrării în vigoare a acestora până la 31.12.2020, în acord cu regulamentele Comisiei Europene privind acordarea ajutoarelor de minimis”, potrivit comunicatului.

În prezent, în ce privește inovarea, România ocupă locul 48 în lume, iar în cadrul Uniunii Europene se află pe ultimul loc (28).