Confidenţialitate

Grindeanu: Trecerea la euro, după ce veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state UE

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, astăzi, că trecerea la moneda euro va fi posibilă numai după ce veniturile obținute de români vor fi aproape de cele ale cetățenilor din alte state membre ale Uniunii Europene.

“Să ne asigurăm că această convergență monetară se face în paralel și cu convergența veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, și veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Grindeanu, la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, organizată la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a amintit că Europa traversează o perioadă cu numeroase dezbateri privind viitorul construcției europene, acestea trebuind văzute, în opinia sa, drept o oportunitate și nu un obstacol.

“S-a ajuns la o discuție despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferențieze, ci tocmai să arate că noi, cu toții, mergem în aceeași direcție. Iar eu cred că întâlnirea de azi are și acest scop. Trebuie să demonstrăm că România e hotărâtă să susțină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii și să arătăm că toți avem același scop — o Uniune mai puternică, în care statele membre au aceeași țintă”, a susținut Sorin Grindeanu.

Premierul a mai spus că sarcina autorităților române este de a face trecerea la moneda eurocât mai lină pentru cetățeni“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Trebuie să învățăm din practica țărilor care au trecut deja la euro pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem azi și vom fi și în viitor aici, pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros”, a mai spus Grindeanu.

La reuniunea de la Palatul Victoria a participat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, dar și miniștri, precum cel al Finanțelor, Viorel Ștefan, sau al Economiei, Mihai Tudose.

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute, că economia românească îndeplinește cumulativ criteriile de la Maastricht, necesare pentru adoptarea euro, fără întrerupere începând din iulie 2015, a declarat, astăzi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

În plus, guvernatorul BNR a atras atenţia că, în abordarea procesului de convergență reală, nu trebuie ignorat faptul că decalajele dintre zonele de dezvoltare ale României au rămas importante sau chiar s-au adâncit în timp.