Confidenţialitate

Grindeanu: Mi-am vaccinat copiii, dar de fiecare dată am avut probleme în a găsi vaccinul

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la o dezbatere pe tema imunizării, că şi-a vaccinat ambii copii, deşi a avut “probleme” în a găsi vaccinul de care avea nevoie, şi a precizat că susţine ideea că părinţii pot alege ce consideră că este mai bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.

“Am doi copii, de şase şi trei ani. I-am vaccinat pe amândoi, dar de fiecare dată am avut probleme în a găsi vaccinul de care aveam nevoie. (…) Poate sunt eu unul dintre părinţii care au avut noroc, dar vaccinarea propriului copil nu trebuie să ţină nicidecum de o chestiune legată de hazard. Rezolvarea lipsei vaccinurilor este esenţială, dar în acelaşi timp trebuie să luăm măsuri ca să rezolvăm şi lipsa de informare”, a spus Grindeanu, la dezbaterea “Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre”, organizată la Parlament.

El a subliniat că susţine ideea că părinţii au dreptul de a alege “ce consideră mai bine pentru copilul lor“, dar aceste alegeri individuale trebuie puse în discuţie “atunci când îi rănesc pe cei din jur”.

“Un copil nevaccinat nu-şi riscă doar propria sănătate, ci şi pe a celorlaţi copii din jurul său”, a arătat premierul.

Sorin Grindeanu a vorbit şi despre nevoia de informare şi educare a populaţiei în acest sens, spunând că aceasta este “calea corectă“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri la Palatul Victoria, la finalul întâlnirii cu premierul Sorin Grindeanu pe tema situaţiei vaccinurilor, că s-a convenit constituirea unui sistem de management integrat care va cuprinde atât stabilirea cantităţilor cât şi achiziţionarea vaccinurilor pe baza unui plan multianual.

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate “privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.