Confidenţialitate

Grevă generală în zeci de spitale din țară

Aproximativ 80.000 de cadre medicale, dar și personalul tehnic – TESA, membri ai sindicatului Sanitas, au declanșat greva generală luni dimineață.

Angajații din sistemul sanitar sunt nemulțumiți de inechitățile din sistem și cer salarii majorate pentru asistente și personal auxiliar.

Sindicaliștii au fost la negocieri la Ministerul Sănătății, dar nu au fost mulțumiți de discuții. Aceștia au declarat că nu s-a găsit nicio soluție.

Mai exact, sindicatele cer ca de ordonanța 20 din acest an, prin care s-au acordat majorări unor bugetari, să beneficieze și asistentele și personalul tehnic și administrativ din spitale. Ar fi vorba de 23.000 de persoane. Majorări se cer și pentru funcționarii publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de persoane –  şi pentru cei care lucrează în creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane.

Constanța

Aproape 3.000 de angajați din spitale au intrat în grevă generală pe termen nelimitat. Peste 150 de persoane s-au adunat pe holul de la intrarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Oamenii poartă banderole pe care scria “Grevă” şi scandează “Unitate” şi “Demnitate”:

Angajaţii au dat asigurări ca pacienţii sunt îngrijiţi. Sindicaliștii au precizat că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.

Arad

La Arad, liderii sindicatului Sanitas au luat mai multe măsuri, astfel încât greva generală să nu afecteze activitatea în spitale.

Cadrele medicale afiliate acestui sindicat au venit de acasă pentru a participa la proteste, în condițiile în care personalul este insuficient și, potrivit legii, o treime din activitate trebuie asigurată în cazul unei greve.

În toate spitalele din județ sunt asigurate doar urgenţele. Medicii au decis să amâne unele intervenții chirurgicale din cauza grevei.

Brașov

Greva şi în spitalele din Braşov. Chiar dacă nu protestează în curtea unităţilor medicale, personalul din mai multe spitale importante din oraş şi din judeţ nu are activitate decât la cota de avarie.

E vorba de Spitalul Judeţean BraşovSpitalul de Boli InfecţioaseSpitalul de Obstetrică- Ginecologie din oraş, dar şi de unităţile medicale din PredealFăgăraşRupea şi Zărneşti.

Cluj

La Cluj, peste 3000 de membri de sindicat ai Federaţiei Sanitas participă  la greva generală. Sunt proteste în 20 de unități medicale din judeţ.

Președintele Sanitas Cluj, Ștefan Roman a precizat că la unitatea de primiri urgențe și la compartimentele de urgență din spitale se lucrează la capacitate normală, dar că la celelalte compartimente este asigurată doar o treime din activitate.

Sindicaliștii sunt deciși să continue protestul până când revendicările lor vor fi soluționate favorabil.

De asemenea, proteste similare au loc și în Iași, Târgu Mureș, Petroșani, Galați, dar și în București.