Greva generală din spitale, suspendată. Parlamentarii le-au promis sindicaliștilor majorări salariale

ACTUALIZARE: Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că angajații din sistemul sanitar vor relua greva generală săptămâna viitoare, în cazul în care Parlamentul nu va aproba majorările salariale decise în comisiile parlamentare.

Marius Sepi vorbește de majorări salariale în sănătate şi educaţie în medie cu 15%.

”Fiind solidari cu suferinţele prin care au trecut pacienţii şi având în vedere că parlamentarii ne-au transmis că luni va fi votat proiectul, am decis să suspendăm greva”, a declarat Marius Sepi.
Greva generală va fi suspendată în spitale, anunță surse din cadrul Federației Sanitas.

Decizia a fost luată după ce liderii sindicali au primit asigurări de la parlamentari că majorările salariale vor fi aprobate de legislativ săptămâna viitoare.

Totuși liberalii au anunțat că nu sunt de acord cu aceste creșteri salariale susținute de PSD. Președintele PNL Alina Gorghiu face un apel la prudență în acest context.

Majorările salariale adoptate luni seară în comisiile parlamentare vor intra săptămâna viitoare în plen.

Aceste solicitări ale sindicatului Sanitas au fost aprobate de deputații din Comisiile de muncă şi buge, după cinci ore de dezbateri.

E vorba de amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a fost împotriva acestor creșteri şi i-a avertizat pe aleși că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Și secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a declarat că dacă aceste amendamente vor fi adoptate, deficitul va creşte.

Potrivit amendamentelor, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat în august 2016.

Angajații ar urma să primească salariile majorate de la 1 decembrie 2016.

Peste 80.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat de luni în grevă generală.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS