Confidenţialitate

Greva din educație continuă, anunță sindicatele

Greva din învățământ continuă ,au anunțat sindicatele din educație. Sunt sunt nemulțumite că Guvernul nu a inclus în ordonanța privind creșterile salariale angajamentul că salariul unui debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

În plus, sindicatele din educație nu sunt de acord cu eșalonarea pe 3 ani a măririlor salariale începând de anul viitor și cer scurtarea acestei perioade.

Are amănunte Florentina Mihăiță:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Spiru Haret spun că guvernanții nu i-au covins pe angajați din învățământ că după încheierea grevei vor investi cu adevărat în educație. Un exemplu în acest sens este că Guvernul nu și-a asumat printr-un act normativ că odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie, se menționează într-un comunicat semnat de liderii celor două federații.

Acest angajament al Guvernului apare în nota de fundamentare a ordonanței aprobate pe 1 iunie privind creșterea salariilor din educație, mențiune care nu are puterea unei legi.

Sindicatele sunt nemulțumite și de majorarea în 3 etape a salariilor începând de anul viitor: cu 40 la sută în 2024, apoi cu câte 30 de procente în următorii 2 ani, așa că propun scurtarea acestei perioade.

Ministerul Educației Ligia Deca a explicat, vineri, într-o conferință de presă de ce angajamentul guvernului privind salariul unui profesor debutant a apărut în nota de fundamentare a ordonanței și nu în ordonanță și a precizat, de asemenea, că etapele propuse de Guvern se pot schimba la negocierile pe noua lege a salarizării.

Majorarea salariilor cu 1000 de lei brut pentru dascăli și 400 de lei pentru personalul nedidactic a fost respinsă de angajații din educație. Sumele sunt prea mici, spun liderii sindicali. De altfel, un cadru didactic va primi în plus la salariu de luna aceasta,  580 de lei, iar salariul unui debutant va crește de la 2400 la aproape 3000 de lei, iar dacă se adaugă și sporuri cum ar fi cel de dirigenție și cel pentru solicitare neuropsihică ajunge la 3430 de lei.

Comunicatul integral al FSLI și Federației Spiru Haret:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

”Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.
După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ.

Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.
Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării. Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“. Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.
Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, se arată într-un comunicat transmis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația ”Spiru Haret”.